Griep

Griep is een besmettelijke ziekte van de keel, neus en longen. Mensen krijgen griep door een griepvirus. Een flinke verkoudheid wordt vaak ‘griep’ genoemd, maar is niet hetzelfde. Deze informatie gaat alleen over de echte griep (influenza).

Wat zijn de klachten bij griep?

Meestal begint de ziekte plotseling. De klachten zijn:

  • Hoesten
  • Hoofdpijn
  • Keelpijn
  • Spierpijn
  • Moe zijn
  • Koorts en koude rillingen

Deze klachten duren enkele dagen tot een week. Heeft iemand echt griep? Dan kan het enkele weken duren voordat iemand zich weer helemaal beter voelt. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is meestal drie tot vier dagen.

Hoe kun je griep krijgen?

Het virus zit in de keel, neus en longen van iemand die ziek of is. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet worden. Mensen kunnen ook via de handen en voorwerpen het virus binnen krijgen. Griep is besmettelijk vanaf de eerste dag voor tot vijf tot zeven dagen na het begin van de klachten. Niet iedereen wordt ziek na een besmetting. 

Meer informatie

Meer informatie over griep is te vinden op de website van het RIVM.


School of kinderopvang?

Voor docenten van scholen en medewerkers van kinderdagverblijven is er meer informatie beschikbaar over infectieziekten.

Infectieziekten op school of kinderopvang Infectieziekten op school of kinderopvang

Contact

Heb je vragen? Neem contact op met het team Infectieziektebestrijding. E-mail: infectieziekten@ggdfryslan.nl

Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 - 17.00 uur

Op deze website gebruiken we cookies